BLOG INI MERUPAKAN BLOG YANG DIHASILKAN OLEH TENAGA SUKARELA USTAZ-USTAZ KELANTAN BERTUJUAN MENYEMARAKKAN LAGI MUHIBAH DIKALANGAN GURU PENDIDIKAN ISLAM DAN jQAF DINEGERI KELANTAN KHUSUSNYA.HARAPAN KAMI AGAR DAPAT DIMANFAATKAN OLEH SEMUA USTAZ DAN USTAZAH DINEGERI KELANTAN.BLOG INI DIHASILKAN ATAS ILHAM YANG DIAMBIL DARI PORTAL USTAZMELAKA.NET YANG BEGITU HEBAT DALAM MENGANGKAT MARTABAT GURU-GURU AGAMA DIPERSADA DUNIA DAN MALAYSIA AMNYA.WASSALAM

Daripada Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah saw. bersabda. “Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang menipu. Dan pada waktu itu orang yang berdusta dikatakan benar dan orang yang benar dikatakan berdusta. Orang khianat akan disuruh memegang amanah dan orang yang amanah dikatakan pengkhianat. Dan yang berpeluang bercakap hanyalah golongan “Ruwaibidhah””. Sahabat bertanya, “Apakah Ruwaibidhah itu hai Rasulullah?”. Nabi saw. menjawab, “Orang yang kerdil dan sebenarnya hina dan tidak mengerti urusan orang ramai”. (H.R. Ibnu Majah)

Wednesday, November 18, 2009

KENALI BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM

Bahagian Pendidikan Islam mula ditubuhkan pada bulan Ogos 1995. Sebelum itu, jabatan ini dikenali sebagai Jabatan Pendidikan Islam dan Moral (JAPIM ). Pada awal penubuhannya Jabatan Pendidikan Islam dan Moral ialah sebuah unit yang diletakkan di bawah Bahagian Sekolah-sekolah, Kementerian Pendidikan Malaysia bagi menguruskan bantuan kepada Sekolah-sekolah Agama Rakyat dan pengurusan guru-guru agama yang baru diambilalih. Ia dikenali dengan nama Unit Pelajaran Agama.

Pada tahun 1973 Unit Pelajaran Agama dinaiktaraf menjadi Bahagian Pelajaran Agama dengan diketuai oleh seorang pengarah. Pada tahun 1983, nama Bahagian Pelajaran Agama ditukar kepada Bahagian Pendidikan Islam ( BPI ) sehinggalah ke tahun 1995. Pada tahun 1995 bidang tugas BPI ditambah lagi dengan memasukkan mata pelajaran moral di bawah kendalian BPI. Dengan yang demikian BPI dinaiktaraf kepada Jabatan Pendidikan Islam dan Moral ( JAPIM ). Tetapi selepas penstrukturan semula Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM), sekali lagi nama Jabatan Pendidikan Islam Dan Moral(JAPIM) ditukar kembali kepada Bahagian Pendidikan Islam(BPI) dan diletakkan di bawah Sektor Operasi Pendidikan.


MOTO
"Bahagian Pendidikan Islam (BPI) bertanggungjawab melahirkan pelajar yang berilmu, beriman, beramal, berakhlak mulia menerusi pendidikan Islam"

FUNGSI BPI

Bahagian Pendidikan Islam (BPI) menguruskan aspek-aspek berikut:

* Dasar Pendidikan Islam
* Dasar Bahasa Arab
* Kurikulum Pendidikan Islam
* Kurikulum Bahasa Arab
* Guru Pendidikan Islam
* Guru Bahasa Arab
* Dakwah & Kepimpinan
* Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA)
* Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK)

OBJEKTIF

1. Meningkatkan kualiti Pendidikan Islam yang berkesan untuk melahirkan pelajar yang berilmu, beriman, beramal dan berakhlak mulia bagi membangunkan masyarakat dan negara.
2. Meningkatkan kualiti Bahasa Arab yang berkesan untuk membolehkan pelajar berkomunikasi dengan baik dan mendalami pelbagai sumber ilmu.
3. Meningkatkan kualiti pengurusan penempatan dan pertukaran Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Pengajian Islam dengan cekap dan strategik supaya perkhidmatannya dapat menyumbang ke arah keberkesanan pendidikan Islam.
4. Meningkatkan kemahiran dan keterampilan Guru Pendidikan Islam dan Guru Bahasa Arab secara berterusan dalam pelbagai bidang supaya pengajaran dan pembelajarannya sentiasa menarik dan berkesan.
5. Meningkatkan dakwah, penghayatan Islam dan nilai-nilai murni secara berhikmah di kalangan pegawai, guru, kakitangan pendidikan dan pelajar untuk membantu keberkesanan pendidikan Islam.
6. Meningkatkan perkhidmatan sistem maklumat pendidikan Islam yang telus dan tepat untuk mengetahui tahap prestasi pencapaian program dan pembinaan perancangan yang lebih berkesan.
7. Meningkatkan hubungan dan kerjasama antara JAPIM dengan masyarakat, jabatan dan agensi dalam dan luar negeri secara permuafakatan supaya semua program dapat dilaksanakan dengan lebih mudah, cepat dan berkesan.
8. Meningkatkan kualiti dan prestasi kecemerlangan Sekolah Menengah Kebangsaan Agama sebagai model sistem pendidikan kebangsaan untuk melahirkan pelajar yang berkeupayaan mengamalk an cara hidup yang berteras kan Islam di dalam pembangunan diri, masyarakat dan negara.
9. Meningkatkan penyelarasan sekolah-sekolah agama untuk mewujudkan kesepaduan dengan sistem pendidikan kebangsaan.

PIAGAM PELANGGAN

Kami Warga Bahagian Pendidikan Islam (BPI) yang menjunjung Amanah Pembangunan Insan Mulia, berikrar dan berjanji dengan penuh ikhlas dan tekad selaras dengan matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Falsafah Pendidikan Islam akan menumpukan sepenuh tenaga dan usaha kami untuk:

1. Melaksanakan Dasar Pendidikan Islam dan Bahasa Arab.
2. Memastikan keberkesanan kurikulum Pendidikan Islam dan Bahasa Arab di sekolah-sekolah.
3. Memajukan sekolah-sekolah Agama.
4. Memastikan pelajar mendapat Pendidikan Islam dan Bahasa Arab di sekolah-sekolah mengikut keperluan.
5. Meningkatkan tahap profesionalisma guru Pendidikan Islam dan Bahasa Arab.
6. Memastikan aktiviti dakwah dan kepimpinan pelajar berkesan dan sempurna.
7. Mempertahankan akidah pelajar daripada sebarang penyelewengan.

0 comments:

Banyak lagi yang menarik...teruskan membaca..

SEDIKIT PESANAN

Photobucket Kebahagiaan itu diibaratkan seperti sebatang pohon yang rendang, tempat tumbuhnya adalah jiwa dan perasaan kemanusiaan, ketakwaan kepada Allah adalah merupakan air, udara dan cahaya yang membantu pertumbuhannya.
Yusuf al-Qardawi

--------------------------------------

10 Pesanan Imam Syafiee r.a


Sebelum Imam Shafie wafat, beliau sempat berpesan kepada muridnya serta umat islam umumnya. berikut adalah kandungan wasiat tersebut: ” Barangsiapa yg ingin meninggalkan dunia dlm keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan 10 perkara:

* Hak kpd diri: mengurangkan tidur, mengurangkan makan, percakapan dan berpada-pada dgn rezeki yd ada.

* Hak kpd malaikat maut: mengqadakan kewajipan2 yg tertinggal,mendapatkan kemaafan dr org yg dzalimi, membuat persediaan utk mati dan merasa cinta kpd ALLAH

* Hak kpd kubur: membuang tabiat suka menabur fitnah, tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat tahajjud dan membantu org yg dizalimi.

* Hak kpd Munkar dan Nakir : tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

* Hak kpd mizan(neraca timbangan amalan pada hari kiamat): menahan kemarahan, byk berzikir, mengikhlaskan amaln dan sanggup menahan kesulitan.

* Hak kpd sirat(titian yg merintangi neraka pada hari kiamat): mmbuang tabiat suka mengumpat, warak, suka membantu orang beriman dan suka berjamaah.

* Hak kpd Malik(malaikat penjaga neraka): menangis lantaran takutkan ALLAH s.w.t, berbuat baik kpd ibu bapa, bersedekah ketika terang-terangan serta sembunyi dan memperelokkan akhlak.

* Hak kpd Ridhzuan(malaiakt penjaga syurga): merasa redha kpd qadha’ ALLAH, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat ALLAH dan bertaubat dr melakukan maksiat.

* Hak kpd Nabi MUhd SAW: berselawat ke atasnya, berpegang dgn syariat, bergantung kpd al sunnah (hadith), menyayangi para sahabat dan bersaing dlm mencari kelebihan dari ALLAH.

* Hak kpd ALLAH s.w.t: mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.

SUFI2U

BERITA PENDIDIKAN

DALAM PROSES

KARYA KREATIF

DALAM PROSES

TERIMA KASIH

IKLAN BERBAYAR

DOA-DOA HARIAN

Himpunan Doa Harian

Followers

SOALAN UPSR

DALAM PROSES

ANTIVIRUS PERCUMA

DALAM PROSES

  © Blogger templates Hak Cipta Terpelihara.Segala yang dipaparkan ini adalah tertakluk kepada undang2.Pihak kami tidak bertangunggjawab diatas segala masalah yang terjadi akibat penggunaan blog ini.Blog ini bukanlah blog rasmi mana2 jabatan kerajaan. by Ourblogtemplates.com 2008

kembaliKeatas